Sonuna kadar okursanız faydanız olur...
Traktör, yönetim işlerinde kullanılan, tekerlekli veya paletli, kendine hareket edebilen bir kuvvet makinesidir.
Tarımda en önemli buluşma olarak kabul edilen traktör, günümüz tarımında gelişmelerin sembolü ve yönetiminin temel aracıdır.Ülkeler arası makineleşme derecelerinin karşılanması, traktör sahiplerine göre yapılmaktadır. Darı tarım araçları ticaretinin yarısından fazlasını tek başına traktör meydana geliyor.
geniş tarım alanları ile traktör kullanımı için son derece elverişli bir ülkedir. Traktör türlerini sınıflandırmak için:
1) Hareket Sistemlerine Göre
a) Tek akslı traktörler
Tek tekerlekli traktör
İki tekerlekli çekici
b) Çift akslı traktörler
İki arka finansal güce sahip klasik traktörler
Dört güçlü tahrikli traktörler
c) Paletli traktörler
2) Kullanım Amaçlarına Göre
a) Standart traktör
b) Çapa traktörleri
c) Alet çekiciler
d) Bahçe traktörleri
e) Özel traktörler
3) Motor Gücüne Göre:
Motor gücü traktörler 4 grup altında incelenir.
a) 0,5-12 BG (Bahçe traktörleri)
b) 12-23 BG (Küçük traktörler)
c) 23-40 BG (Orta Traktörler)
> 40 BG (Büyük Traktörler)
Traktör kelimesi olarak belirtmek anlamına gelir.Fakat traktörün yaptığı işler sadece çekişlerinden ibaret değildir.Günümüz traktörleri çekme işlemi yanında; kasnak ve kuyruk mili işlemlerini, yükleme işlemlerini (kepçe ile) rahatlıkla yapabilecek kapasitede imal edilmiştir
Traktörün diğer motorlu taşıtlardan yapısı ve dış düzeni açısından farklı özelliklerinde farklı özellikleri olan ve diğer taşıtlarda olmayan çeki kancası, kayış kasnağı, kuyruk mili, döndürme düzeni, diferansiyel kilidi, çift tesirli debriyaj bulundururlar. Son üretilen tarım traktörlerinin hızları 40 km/saat'e ulaştı.
TRAKTÖR SATEN ALİRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Kullanılmış Traktör Alırken Dikkat Edilecek Özellikler:
Kullanımla bir traktör almak tavsiye edilmez, direnme mecburiyeti kalınırsa; Şununla dikkat edilmelidir.
Egzoz gazları mavi renkte çıkarsa; motor yağı yakıyordur
Motor çalıştırılıp, debriyaj pedalı yavaş yavaş bırakılırken traktörde anormal bir güç hissedilirse, debriyaj balatasının veya volanın yüzeyi çizilip aşınmıştır yada debriyaj baskı diskinin baskı yayları ayarsız, bozuk, baskı parmaklarının boylan ayarı yapılmaz.
Bir tamirata gerek olup olmadığı iyice kontrol edilmelidir.Bozuk yol koşullarında ön düzen kontrolü yapılır. Pimlerde boşluk varsa direksiyon simitin de vuruntu hissedilir.Ön tekerleklerde yalpalama olup olmadığı kontrol edilir.Yalpalama varsa rot veya rot başlarında boşluk vardır. Ön tekerleklerin öne kapanıklığı normalden az veya fazla olursa tekerleklerde yalpalama ve viraj almada zorluk olur. Traktör dururken direksiyon simidi tekerlekleri oynatmayacak şekilde sağa-sola çevrilerek, direksiyon dişli kutusu ve rotlardaki boşluk kontrol edilir. Direksiyon simidinde hissedilen bu boşluk 8-10 cm olmalıdır. Fazla olursa, direksiyon kutusundaki dişli sistemleri aşınmış veya rotlarda boşluk olabilir.
[size=14pt]TRAKTÖR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK EMNİYET KURALLARI[/size]
Emniyetli bir çalışma için; öncelikle dikkatli olmak ve emniyet kurallarını bilmek gerekir.Dikkatsiz ve emniyet kurallarını bilmeyen sürücüler hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler.
Emniyet için;
Hareket Halinde İken Uygulanacak Kurallar
Vites küçültürken debriyaja basılıp gaz bırakılır, vites boşa alınır, debriyaj bırakılıp ara gazı verilmeli ve tekrar debriyaja basarak bir küçük vitese takılmalıdır. Gaza basarken debriyaj yavaşça bırakılmalıdır.
Fren Kullanma
Gereksiz fren kullanılmamalıdır.Fren motorun gücünü boşa harcamakta, yakıt sarfiyatını arttırmaktadır. Fren lastiklerde, balatalarda ,yüklenmeden dolay yataklarda aşınmalara neden olmaktadır. Gerektiğinde frene yavaş yavaş basılmalı, sert fren yapmaktan kaçınılmalıdır.
Rampada Durma ve Kalkma
Yokuş inerken veya çıkarken durmak ve kalkış yapmak çok dikkat ister.Rampada bir araçla kalkış yapılırken, el freni çekili durumda debriyaja basılıp yokuşu çıkılabilecek uygun vitese takılmalıdır. El gazı ile uygun gaz verilip debriyaj yarım kavrama da iken el freni de bırakılmalıdır. Ayak frenleri kullanıldığında da aynı şekilde hareket edilerek, debriyaj yarım kavramada yavaşça hareket ettirilerek frenler tamamen bırakılmalıdır.
Geri Gitme
Traktörle geri gitmelerde arkasında bir alet-ekipman takılı olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Önce yol ve trafik durumu kontrol edilmeli, arka taraf iyice görülecek şekilde geriye döndükten sonra kalkışta olduğu gibi hareket edilmelidir.Geri giderken sık sık öne dönüp bakılmamalıdır.
TRAKTÖRLERİN BAKIMLARI
Traktörde anormal ses ve hareket görüldüğünde, traktör olduğu yerde bırakılıp arıza nedeni, araştırılarak giderilmelidir.Küçük sayılacak arızalar, zamanında giderilmezse daha büyük arızalara neden olmaktadır.Bir yatak bozulmuş ise krank milinin bozulmasına,bir piston kolu kırılması silindir bloğunun parçalanmasına neden olabilir. Duman çıkması; yatak veya piston sarmasından yada yağın azalmış olmasından meydana gelebilir. Anormal sesler; yataklardan, sübablardan veya pistonlardan gelebilir.Fren ve debriyaj balatalarının yanması ise kokuya neden olur.
Bunların dışında traktörlerin bir de periyodik bakımları vardır .Bu bakımlar:
Burada verilen rakamlar genel bakım süreleridir ve traktörün üzerindeki traktörmetrede bulunan çalışma saatine göredir.Traktörün Bakım-Kullanma kitabında farklı bakım süreleri verilmiş ise, bu süreler dikkate alınmalıdır. Burada kolaylık sağlama açısından 'Haftalık' (50 saatlik) Bakım olarak verilmiştir. Aslında hangisi önce tamamlanırsa ona uyulmalıdır.Yani bir hafta içinde 50 saatten fazla çalışma yapılmışsa, haftanın dolması beklenmeden gerekli bakımlar yapılmalı veya haftalık süre dolmasına rağmen 30 saatlik çalışma yapılmış ise; 50 saatin dolması beklenmeden bakım yapılmalıdır.
TRAKTÖRLERDE HİDROLİK KUMANDA KOLLARININ KULLANILMASI
Hidrolik Kumanda tertibatı; ekipman kaldırma-indirme (Ana kol), ön seçme kolu, yavaşlatma ve taşıma kilit kollarından oluşur.
Anakol; traktör arkasına bağlı askılı ekipmanı kaldırmaya veya indirmeye yarar. Ön Seçme Kolu; traktör arkasına askılı veya çekili ekipmanlarla, yapılan işlere göre en fazla yararı sağlamak üzere yapılmıştır. Üç durumu vardır.
Çeki Kontrol Durumu:1oprak işlemelerinde yani pullukla yapılan sürümlerde ve ağır kültüvatörle yapılan çalışmalarda kullanılır. Toprağın istenilen derinlikte işlenmesini sağlar, traktör ve ekipmanın zorlanmadan dolayı zarar görmesini önler. Pozisyon Kontrol Durumu: Özellikle yerden belirli bir yükseklikte çalıştırılan, suni gübre atma makinesi pülverizatör gibi ekipmanlarla çalışıldığında ve ekipman söküp bağlanırken kullanılır. Ekipmanı istenilen yükseklikte sabit olarak tutmaya yarar.
Ön seçme kolunun çekilmesi veya pozisyon kontrolü ile çalıştırılması her traktörün bakımı-kullanma hızı belirtilir. Ancak kitap yok ise; şu basit yolla öğrenilebilir.
Traktör çalıştırılır, hidrolik ekipmanlara pullu olarak ağır bir ekipman ekipmanı, gazla çalıştırılırk motor devri 1000 d/d. üstüne çıkarın. Ön seçme kolu herhangi bir pozisyona getirilirip, ana kumanda kolu yarıya kadar yukarıya çekilir.Pulluk tamamen yukarı kalkarsa ön seçme kolu çeki kontroldedir, pulluk tamamen yukarı kalkmaz belirli bir aşamada ön seçme kolu konumu kontroldedir.Buna göre ön seçme kolunun yeri yapılacak işe göre toplanır .
Yavaşlama Kolu: Ağır ve hassas alet ve cihazların yere indirilirken hızlı bir şekilde çalıştırılmasını önleyerek, cihazların zarar görmemesi için konulmuştur. Ekipmanların tesisatında görevi yoktur.Ekipmanı indirirken kolun yavaş saklanması gerekir.
Taşıma Kilidi Kolu: Asılı ekipmanla yol boyunca ilerlemesi ve sallamaların hidrolik sistemlerin zarar vermesini engellemek için konulmuştur. Yola çıkmadan ekipman kaldırılır ve taşıma kilit kolu kilitlenir.Tarlaya gelindiğinde kilit kolu çözülüp ekipman indirilir.
Yapılan şemaya göre hidrolik kumanda kolları uygun konumlara getirilmelidir.Aksi halde hidrolik sistem zarar göreceği gibi, ayrıca istenilen amaca da ulaşılamaz.